сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юли 2020

Стартира националната седмица на четенето

7.12.2015 г.

Тя ще продължи до 12 декември. В изпълнение на Националния план Министерството на образованието и науката е организатор на Национална седмица на четенето.

В Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността (2014-2020) са очертани ключови политики и мерки за повишаването на грамотността на всички нива на образование и е представена визията на Министерството на образованието и науката за насърчаване на четенето до 2020 година, като в стратегията са взети предвид Заключенията на Съвета по въпросите на грамотността от 27 ноември 2012 г. 

Голяма част от планираните мерки в стратегията имат за цел преодоляването на причините за ниска грамотност с особено внимание към застрашените групи – бедните, при които ниските доходи ограничават възможностите и намаляват мотивацията; билингвите, при които езикът е съществена пречка за придобиване на образование; ромите, при които бедността и езикът увеличават преградите в придобиването на образование.
В стратегията се акцентира върху създаването на среда за насърчаване на грамотността, в която специално място се отделя на съвременните информационни средства и на ролята на учителите в нея. С разбирането, че повишаването на грамотността е един от значимите фактори за развитие на всяко общество e приет Национален план за действие през 2015-2016 година за изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността (2014-2020).
Министерството на образованието и науката провежда Националната седмица на четенето като реализира различни дейности за всеки един от дните. Официалното откриване на Националната седмица на четенето ще се състои от 10.30 часа в Националния дворец на децата (НДД) в сградата на бул. „Ал. Стамболийски” № 191. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах