сп. National Geographic - Февруари 2021
National Geographic KIDS - Февруари 2021

За приключения над върховете на дърветата

14.1.2020 г.

Подкрепа за устойчиви зимни приключения с Bergtagen

През студените първи месеци на 2021 г. Fjällräven продължава да изследва планините там, където дърветата свършват и започват върховете, със своята колекция за алпинизъм - Bergtagen. Тя е разработена съвместно с планински водачи и е проектирана да издържа на суровите условия сред скали, сняг и лед, каквато е ситуацията на по-големите надморски височини. С тази колекция Fjällräven не просто разширява продуктовата си гама, която варира от морското равнище до високите върхове, но също разширява границите за постигане на устойчиви резултати, като не спира да печели награди в процеса.

Откъде идва името?

Името на алпинистката колекция на Fjällräven, Bergtagen, води началото си от стара скандинавска легенда. Легенда за тролове, живеещи в планински пещери. Тези тролове отвличали самотни скитници в планината, често завинаги. Ако все пак планинарите успели да се върнат към нормалния живот в долината, те оставали завинаги променени от преживяването. В наши дни, когато, за щастие, троловете отдавна ги няма, а проучванията на планините са нещо обичайно, думата Bergtagen придобива ново значение. Сега тя се използва за описание на манията да бъдеш сред природните гиганти - планините. За да опише чувството, когато човек е пленен и смирен от техния размер и величие. В днешно време планинските водачи могат да бъдат описани като Bergtagen - те посвещават живота си на онези високи върхове, където природата е най-сурова.

Семейство Бергтаген: целогодишна устойчива защита от атмосферни влияния

Колекцията Bergtagen е пример за върхово постижение в сферата на функционалната, устойчива планинска екипировка. Fjällräven комбинира рециклиран полиестер, етично добита мериносова вълна и G-Loft Supreme със собствени устойчиви материали: импрегниране без PVC с Eco Shell, G-1000 Eco и Bergshell, за да създаде уникална колекция, която е едновременно устойчива и напълно функционална. „Повечето екипировки за алпинизъм са направени само за да бъдат функционални. Искахме да добавим устойчивост на върха на функционалността и да дадем на алпинистите и водачите наистина устойчив избор, без компромиси“, казва Хенрик Андерсон, ръководител дизайн и иновации във Fjällräven.

Bergshell

  • Изработена от траен, рециклиран найлон, който е сертифициран от Global Recycled Standard
  • Водоустойчив до 20 000 мм
  • Импрегниране без PFC
  • Конструкцията с плосък рипстоп. Структурата на плата предлагат изключителна устойчивост на износване и здравина при опън

Еco-Shell

  • Разполага с водоустойчива и дишаща трислойна мембрана
  • Изработен от рециклиран полиестер
  • Импрегниране без PFC

G-1000 Eco

  • Изработена от 65% рециклиран полиестер и 35% органичен памук
  • Приспособим към различни климатични условия с помощта на Гренландски восък
  • Платът е плътно изтъкан, което го прави издръжлив

Устойчивият избор за планински водачи

Планинските водачи се нуждаят от екипировка, на която могат да разчитат дълго и да използват ежедневно. Всички елементи от нея трябва да бъдат функционални, но не прекалено усложнени, леки, но осигуряващи високо ниво на сигурност. Трябва да бъдат и съобразени с околната среда - водачите искат да запазят природата завинаги. Поради тези причини Шведската асоциация за планински водачи (SBO) избра да използва колекцията Bergtagen на Fjällräven за своите планински водачи.

Открийте екипировката на марката на  официалния сайт на Fjällräven за България. В момента избрани продукти се радват на сезонни отстъпки!

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах