сп. National Geographic - Август 2020
National Geographic KIDS - Август 2020

Започват Дните на тракийската култура в Пловдив

20.6.2018 г.

С концерт "Среща на цивилизациите" и участието на Хетски ансамбъл започва седмицата, наситена с проявите на традиционния вече фестивал "Дни на Тракийската култура" в Пловдив.

Хетите са " братовчеди" на траките и тази година тяхната култура ще бъде представена с изложба, ще видим и наследството им в съвременната турска живопис, а на живо ще прозвучат и традиционни техни музикални инструменти.

Музика и слово са двете направления, които обобщават редица прояви. Сред тях е международната научна конференция "Когато Слънцето беше бог", в която ще изнесат свои доклади изтъкнати учени траколози и културолози като проф. д.и.н. Валерия Фол, проф. Иван Маразов, проф. д-р Тайфун Йълдъръм от Турция, проф. д.изк. Ваня Лозанова, проф. Дамян Попхристов и други.

"Пътешествие във времето" се нарича изложбата, посветена на 85-годишнината от рождението на проф. Александър Фол, могат да се видят и фотоизложбата "Неразказаната приказка за българската история" , изложбата на пластични изкуства "Хетите в слоевете на Анадола", копия на аксесоари и музейни експонати. В програмата на фестивала е включен и филм на журналиста Цветан Симеонов, както и театралната постановка "Сердарят".

Акцент на фестивала тази година е детското творчество- концерт на ансамбъл "Престо" при НУМТИ "Добрин Петков" с ръководител Пенчо Пенчев и Арт група "Славена"-Пловдив с художествен ръководител Мирослав Караделев.

Финал на фестивалните дни е обявяването на резултатите от литературен конкурс "Наследниците на траките". Организатор на фестивала е културният център "Тракарт", в който ще се провеждат и проявите. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах