сп. National Geographic - Юни 2020
National Geographic KIDS - Юни 2020

Започна изграждането на Бронзовата къща в София

3.5.2018 г.

Започна изграждането на Бронзовата къща на мястото на бившия мавзолей в София. На символичната „първа копка“ присъстваха президентът на Австрия Александър Ван дер Белен, кметът на София Йорданка Фандъкова и авторът на инсталацията Пламен Деянофф, който е български скултур, живеещ в Австрия.

„Аз искам само да подчертая, че този проект е предложение на Австрия, през Австрийското посолство във връзка с председателството на България и Австрия на Съвета на Европейския съюз през 2018 година. Ние имаме утвърдено културно партньорство с Виена и в този смисъл се радвам, че на открито пространство в София можем да покажем съвременно изкуство. Това е временна инсталация, която е направена от български творец, който живее във Виена. Радваме се, че след толкова много музеи, в които е излагал част от творбата си сега я надгражда“, коментира Фандъкова.

Тя допълни, че до три седмици се очаква да завърши изграждането на Бронзовата къща, която символизира добрите културни връзки между България и Австрия. Фандъкова уточни, че инсталацията ще се охранява и ще остане в София до края на председателството на Австрия.

Авторът на къщата каза колко ще бъде нейната височина в града. „За София скулптурата ще бъде 11 метра висока. Имаше и проект на 13, 12, 14 м., но последно реших да бъде на 11 заради пропорциите“, уточни Деянофф. Той добави, че тя ще е висока колкото трите етажа на БНБ.

Деянофф изрази надежда, че очаква Бронзовата къща да се превърне в нов център за изкуство за младите хора, тъй като тя няма да е затворена за публиката и в нея могат да се провеждат различни културни събития. Българският скулптур разказа, че творбата е вдъхновена от българската традиционна архитектура и по-специално от Хрельовата кула от Рилския манастир. До няколко години пък бункерът, над който се намира Бронзовата къща ще се превърне в подземна галерия за съвременно изкуство.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах