сп. National Geographic - Октомври 2020
National Geographic KIDS - Октомври 2020

Учени обясниха класическата оптична илюзия

22.6.2020 г.

Учени от Масачузетския технологичен институт в Съединените щати обясниха природата на класическите оптични илюзии, основани на възприемането на фона, пише РИА Новости.

Резултатите от изследването са публикувани в списанието Vision Research. Авторите на изследването установили, че в основата на едновременния светлинен контраст лежи оценката на яркостта, която се проявява в момента, когато визуалната информация достигне до зрителната зона в кората на мозъка.

Учените проучили документацията, която описва наблюденията при слепи индийски деца, чието зрение е било възстановено след хирургична операция. Оказва се, че пациентите възприемали едновременния светлинен контраст практически веднага след като са прогледнали. Този пример показва, че основа за появата на този ефект служи достатъчно простата невронна мрежа, която може да функционира без предварителна настройка.

Друга серия от експерименти била предназначена за локализиране на процесите за оценка на яркостта. Тя се основава на факта, че когато получава комбинирано изображение от двете очи, мозъкът почти напълно губи информация за това, от кое око е получил едни или други данни. Въпреки това, използвайки специално проектирани изображения на паралелепипеди с градиране на сивия цвят, изследователите откриха, че за да оцените яркостта, няма нужда да чакате, докато информацията от двете очи бъде обединена.

Според хипотезата, изложена от авторите на труда, процесът на оценяване протича още в ретината. Според учените, проучването предоставя възможност да се разбере, как мозъкът анализира информацията, получена по оптични канали. Те отбелязват, че резултатите от изследването дават отговор на въпроса кой механизъм лежи в основата на фундаменталния процес за оценка на яркостта. / БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах