сп. National Geographic - Юни 2020
National Geographic KIDS - Юни 2020

СЗО предупреждава: втора, по-смъртоносна вълна?

18.5.2020 г.

Все повече страни започват да разхлабват рестрикциите за излизане от страната и отварят бизнесите. Но, Ханс Клуге, директор за Европа на Световната здравна организация (СЗО) предупреждава, че твърде ранното разпускане може да върне коронавируса през зимата.

„Много съм притеснен от появата на втора вълна“, казва експертът пред Daily Telegraph. „През есента може да ни сполети втора вълна от Covid-19 наред с другите сезонни болести като грип и шарка“.

Във връзка с тези заразни болести е възможно с втората вълна на коронавирус през есента или зимата още повече хора да загубят живота си.

Според Клуге е особено важно времето, спестено от забавянето на епидемията, да се използва за подготовка на обществените здравни системи за по-нататъшни извънредни ситуации. Това включва от една страна увеличаването капацитета на болниците и от друга страна правенето на достатъчно тестове. Когато тези мерки се въведат, е възможно облекчение, казва специалистът.

Все повече хора копнеят да се съберат с приятелите и семейството си на хубавото време. „ Слънцето пече и хората искат карантината да свърши“, обяснява Клуге. „Но, карантината не е променила ситуацията с вируса. Все още за него няма ваксина или лекарство.“

„За да задържим втора, вероятно още по-смъртоносна вълна през есента и зимата, европейските страни трябва да следват модела на други страни“. Сингапур и Япония навреме разбраха, че не е време за празнуване, а време за подготовка, допълва Клуге.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах