сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юли 2020

Фоси: няма научни доказателства, че коронавирусът е бил създаден в китайска лаборатория

6.5.2020 г.

В ексклузивно интервю лицето на американската реакция срещу Covid-19 предупреждава, че решението на Щатите да премахнат мерките е прибързано.

от NSIKAN AKPAN & Victoria Jaggard,  National Geographic

Антъни „Тони“ Фоси стана научното лице на отговора на Америка срещу Covid-19. Той обяви, че според всички доказателства вирусът, причинил пандемията, не е бил направен в лаборатория в Китай.

Фоси, директор на Американския национален институт по алергии и инфекциозни болести, сложи край на дискусията, която от известно време се вихри сред политици и учени.

„Ако погледнем към еволюцията на вируса сред прилепите и други животни, има силни научни доказателства, че той не е създаден по изкуствен път нито е преднамерено видоизменен…Всичко, свързано с поетапната еволюция, с течение на времето сочи, че вирусът се е развил в природата и оттам се е предал към хората“, споделя Фоси пред National Geographic. Стъпвайки на научни доказателства той не подкрепя и алтернативната теория – че някой е попаднал на коронавируса сред природата, отнесъл го е в лаборатория и оттам той е бил случайно изпуснат.

Фоси е загрижен, че САЩ ще са изправени пред изпитание тази есен и зима при втората вълна на Covid-19, ако страната не намали процента на заразените до лятото.

„Срам за нас ще бъде, ако нямаме достатъчно тестове до завръщането на болестта през есента и зимата“, казва той, подчертавайки, че САЩ не само трябва да имат адекватно количество тестове преди втората вълна, но също и система за разпределянето им към хората, които най-много се нуждаят от тях.

„Не мисля, че има вероятност вирусът просто да изчезне“, казва Фоси. „Той ще продължи да съществува и ако има възможност ще се съживи с нова сила“.

Антъни Фоси смята, че САЩ трябва да се концентрират върху това лято и правилно да подкрепят здравеопазването в страната, гарантирайки болнични легла, вентилатори и лично предпазно облекло за здравните работници.

Той набляга и на това колко е важно да продължи социалното дистанциране докато борят на случаите не започне да спада. САЩ стават свидетел на около 20 000 – 30 000 нови случаи всеки ден през април, като към момента този брой остава непроменен.

Въпреки това Фоси е оптимистичен, че ваксината ще бъде готова за исторически кратко време, цитирайки обещаващ кандидат, който може да започне клинични тестове в началото на лятото. Фоси казва, че според него крайната ваксина ще бъде налична за масова употреба в началото на януари, което ще бъде рекордно бързо в сравнение с разработването на предишни ваксини.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах