сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юли 2020

Демоните на самоизолацията: преяждане, алкохол и обездвижване

5.5.2020 г.

Най-вредните навици на хората по време на продължителната самоизолация заради пандемията от коронавируса са: преяждането, пиенето на по-големи количества алкохол и обездвижването, категорични са диетологът Александър Кириленко и имунологът Анатолий Устюшчов.

Според Кириленко най-голямата грешка, която хората правят при самоизолация, е преяждането, особено нощното. Заради негативните емоции, предизвикани от „лошите новини” за вируса, често компенсираме проблемите, консумирайки много вредни храни и газирани напитки. Диетологът отбеляза, че по този начин тези, които имат латентни хронични заболявания, отварят пътя за по-изразителната им проява.


„Това е пътят към затлъстяването, появата на захарен диабет и сърдечни заболявания. Хормоналният фон се влошава, рискът от развитие на атеросклероза и деменция се увеличава”, предупреди лекарят. Наред с преяждането Кириленко изтъкна и пагубният „повишен интерес” към алкохола.

Имунологът Анатолий Устюшчев отбеляза, че третият, не по-малко вреден навик е дългото седене пред компютъра. „Когато човек работи дистанционно, това изглежда нормално. Но би било хубаво по време на почивките да се разходим из апартамента, да направим малко упражнения на терасата или просто да раздвижим по някакъв начин тялото си. А какво прави мнозинството? Продължават да седят и да сменят екрана на компютъра или таблета с този на телевизора, за да се отморят с филм или музикална програма. Това също увеличава рисковете от инфаркти, инсулти и рак” каза лекарят. /БГНЕС и РИА Новости

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах