сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юли 2020

Голяма част от починалите от COVID-19 в САЩ са афроамериканци

4.5.2020 г.

Пандемията опустошава черните общности в САЩ и разкрива тежко наследство на неравенство.

от RODNEY A. BROOKS National Geographic

В малки и големи градове из САЩ новият вид коронавирус опустошава афро-американските общности. Средата в която повечето чернокожи живеят, работата, която вършат и болести като високо кръвно налягане и диабет, както и начина по който се отнася към тях медицинската общност създават токсична буря от тежко протичаща болест и смърт.

Близо една трета от инфекциите в страната са засегнали черните американци, сочат данни на Центровете за контрол на болестите, макар че черните представляват едва 13 процента от американското население. Също така близо 1/3 от починалите са чернокожи, сочи анализ на който се позовава Associated Press.

На места смъртта сред афроамериканците е дори още по-висока. 36% от смъртните случаи, причинени от коронавирус, отчетени в Уисконсин са сред чернокожи, макар те да съставляват едва 6,7 процента от населението на щата. Седемдесет и един процент от смъртните случаи в Шелби, Тенеси, което включва и Мемфис, са афроамериканци, които съставялват половината от населението.

 „Хората са или в шок или изпаднали в ступор“, казва градският комисар Деметриъс Янг от Олбъни, Джорджия, където 90% от починалите са афроамериканци. Те са много уплашени в очакване на новините за починалите.

 „Погледнете нашата общност: ще видите недостиг на храна, транспорт и образование“, казва д-р Селиа Максуел от Howard University College of Medicine във Вашингтон, окръг Колумбия. Всичките социални детерминанти на здравето, нужни за доброто състояние на една общност липсват в тази с нашия цвят.“

„При хората с различен цвят на кожата, особено афроамериканци, има толкова много проблеми – здравни, социално-икономически, бедност, образование и систематичен расизъм“, добавя Максуел. „При всичко това не съм изненадана, че тези пациенти са по-уязвими към COVID-19. Несъответствията в здравеопазването подхранват пандемията. Към това трябва да добавим и пренаселеността в градските територии и домовете, в които много поколения делят общо пространство.“

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах