сп. National Geographic - Май 2020
National Geographic KIDS - Май 2020

Меркел: Две трети от германците могат да се заразят

12.3.2020 г.

Немският канцлер Ангела Меркел съобщи във вторник, че две трети от немците може да се заразят с коронавиурс.

Към момента не е ясно колко ще трае инфекцията. „Има вероятност да продължи две години или дори повече“, казва вирусологът Кристиан Дростен. За здравната система това може да се превърне в проблем, ако всичко се случи за кратко време. „Затова властите правят всичко по силите си да установяват случаи и да забавят избухването на епидемията“, казва вирусологът.

Лекарите усърдно търсят лекарства и ваксини. Те очакват ваксините да могат да се използват до година, година и половина. Това е „изпитание за нашето единство и разум“, каза канцлерът Ангела Меркел на пресконференция в сряда. Сега центърът на политическата власт е пряко засегнат. Според информацията от Business Insider има първи потвърден първи случай на коронавирус в Германския Бундестаг. Заразеният служител е присъствал на сесия.

Фондация Гейтс, Wellcome и Mastercard инвестират 125 милиона долара в разработването на лек за новия вирус. Във вторник организациите обявиха, че парите трябва да се използват за ускоряване процеса на идентифициране на навременна терапия.

„През изминалата седмица COVID-19 прие размери, които много се доближават до страшния патоген, който се появява веднъж на 100 години и за който винаги сме се притеснявали“, пише Гейтс.

Освен това организациите искат да се изследват както новите, така и съществуващите лекарства, които се използват за други цели, но които могат да помогнат за лечението на болестта. „Всяка болест, която застрашава живота е притеснителна, но тази, за която няма лек е особено тревожна“, писа изпълнителният директор на Фондация Гейтс Марк Сузман във вторник. И както вече видяхме  страните понасят огромни икономически и социални щети заради COVID-19“.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах