сп. National Geographic - Май 2020
National Geographic KIDS - Май 2020

Куче със „слабо положителен“ резултат за коронавирус – първи случай на инфекция предадена от човек на куче

9.3.2020 г.

Домашен любимец е прихванал „лека инфекция“ на COVID-19 от собственичката си, съобщава www.livescience.com. Малко вероятно е обаче кучетата да предават вируса на хора.

Миналата седмица на 28 февруари при тест за вируса COVID-19 померанът е отчел „слабо положителен“ резултат, сочи съобщение от Отдела по земеделие, рибарство и опазване на околната среда на Хонконг. Учените не са могли да определят дали животното е било наистина заразено или просто е имало допир с повърхности, заразени с вируса.

Кучето е било поставено под карантина и изследвано от специалисти от Университета в Хонконг, City University  и World Organisation for Animal Health, които единодушно установяват, че кучето има лека инфекция и е вероятно да става въпрос за случай на предаване на болестта от човек на животно“, според South China Morning Post.

Трябва ли хората да се тревожат дали е възможно да се заразят със SARS-CoV-2 от домашния си любимец? Специалисти казват, не.

Кучета и котки са прихващали леки инфекции и от вируса SARS по време на епидемията от 2003 г., казва здравният експерт Ванеса Барс от City University пред South China Morning Post. „Предишният опит със SARS предполага, че кучета и котки не се разболяват и не могат да пренесат вируса на хора. Тогава известен брой домашни любимци са били с положителни резултати, но без да се разоболяват“, казва тя.

Към момента заразеният померан не се е разболял или показал симптоми за болестта, отбелязва статията. „Важното е, че няма доказателства за пренасяне на вируса от кучета и котки към хора“, казва Барс.

Експерти не могат да потвърдят, че кучето е заразено, докато не изследват антителата в кръвта му. „Ако кръвният тест е отрицателен“, което ще рече, че антитела генерирани да се борят с вируса няма „това означава, че кучето не е заразено“, казва той.

Много малко вероятно е обаче хората да се заразят с вируса, когато прегръщат любимците си. За всеки случай Центърът за контрол и превенция на болестите препоръчва ако има възможност  някой друг да се грижи за домашните любимци на хора с COVID-19. Винаги трябва да миете ръцете си след като сте прегръщали домашните си любимци, тъй като те могат да разпространят други болести.

Имайки предвид тези мерки, организации за защита на правата на животните в Хонгконг акцентират, че е много малко вероятно собствениците на домашни любимци да се заразят с COVID-19 от своите животни. „Към момента не е оправдано да се вземат мерки срещу домашните любимци“, казва World Organisation for Animal Health.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах