сп. National Geographic - Май 2020
National Geographic KIDS - Май 2020

Коронавирусът променя поздравите по света

8.3.2020 г.

В момента ръкостискането не е популярно. Експертите съветват изобщо да не прибягвате до него. Различните страни намират различни решения за алтернативни поздрави.

Институтът „Робърт Кох“ препоръчва кашляне и кихане единствено в сгъвката на ръката, щателно измиване на ръцете и разстояние от метър-два от болните. Ръкостискането също не се препоръчва.

В зависимост от страната има много различни, понякога по-интересни, понякога не чак толкова, идеи за алтернативни начини за поздравяване.

В Китай например хората се завръщат към традиционния поздрав Gong Shou при който дланите на ръцете се допират една към друга и се приближават към гръдния кош като поздрав. Големи билборди в Пекин окуражават хората да го използват. Ако искате може да сложите юмрук в дланта си – това също е стар и познат начин за поздрав в Китай

Във Франция специалистите просто съветват да се поглеждаме в очите като поздрав. В Иран изглежда поздрав с крака измества ръкостискането – поне сред младите. В Катар и ОАЕ съветват традиционното потъркване на носове да бъде заместено с просто помахване с ръка. В Австралия секретарят на здравеопазването Брад Хазард съветва: „потупвайте се по гърба вместо да си стискате ръцете.“

В САЩ е актуален поздрав с лакти  - просто се допират лактите, съобщава USA today.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах