сп. National Geographic - Септември 2020
National Geographic KIDS - Септември 2020

Абсурд! Учени твърдят: Който не пие, умира по-рано...

14.2.2020 г.

Хората, които не пият алкохол, умират по-рано от онези, които понякога посягат към чашката. Звучи абсурдно, но научно изследване на Тексаския университет стига точно до това заключение, съобщава Business insider.

Изследването обхваща период от 20 години. През това време 41% от пиещите понякога починали преждевременно (т.е. преди края на средната продължителност на живота). При онези, които напълно се въздържали от алкохол, този процент бил 69%. При алкохолиците процентът бил 60%. Трудно за вярване, но факт. Изследването обхваща 1824 участници и е наистина задълбочено.

Учените взели предвид и други скъсяващи живота фактори, за да бъдат резултатите обективни. Те стигнали до неоспоримия извод, че алкохолът удължава живота. Специалистите не могат да го обяснят напълно. Предположението им е, че хората обичат да пият в компания и поради това имат по-пълноценен социален живот. И предишни проучвания са установявали, че онези, които не пият алкохол са по-депресирани. Това също може да свърже със самотата и изолацията.

Въпреки това откритие, изследователите от Тексас препоръчват умереното консумиране, тъй като има доказана връзка между консумирането на алкохол, чернодробните заболявания и загубата на паметта. Лекарите препоръчват мъжете да не приемат повече от 0,6 литра бира и 0,3 литра вино на ден. За жените лимита е 0,3 литра бира на ден и 0,15 литра вино.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах