сп. National Geographic - Август 2020
National Geographic KIDS - Август 2020

Четенето - полезният навик на успелите

11.1.2020 г.

Бащата на Бил Гейтс разказа в скорошно интервю за юношеските години на шефа-милиардер на Майкрософт. Оказва се, че младият Бил е обожавал да чете.

Според бащата на Бил Гейтс синът му се интересувал от всякакъв вид книги: научни, художествени и енциклопедии. „ Много се вълнувах, че детето ми е толкова запалено по четенето. Но той не оставяше книгата и с майка му трябваше да забраним четенето на масата“, казва бащата на Гейтс пред Forbes.

Четенето като ключ към успеха

Страстта към книгите и непрекъснатото учене са типични за преуспелите хора. Стив Сиболд, автор и милионер, е интервюирал над 1200 от най-богатите хора през последните 30 години. Той е установил, че всички те четат с ентусиазъм.

За американския инвеститор Уорън Бъфет се твърди, че прекарва 80% от деня си в четене и често дава препоръки за книги в годишните си писма до акционерите. Основателят на фейсбук Марк Зукърбърг през 2015 г. решава да чете по една книга на всеки две седмици. Дори е основал книжен клуб под името A year of books, за да обсъжда книги с последователите си във фейсбук.

На въпроса как се е научил са прави ракети шефът на Тесла, Илън Мъск отговаря: „Чета книги“.

Според специалисти четенето е изключително важно за всеки човек с важена позиция. В Harvard Business Review авторът Джон Коулмън пише, че четенето улеснява комуникацията и ни прави по-състрадателни.

Така че, седмичното ходене до библиотеката е почти сигурен начин не само да увеличите знанията си, но и да направите успешна кариера.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах