сп. National Geographic - Септември 2020
National Geographic KIDS - Септември 2020

Големите научни постижения на 2019 г.

2.12.2019 г.

Задават се нова година и ново десетилетие. Идеалното време да погледнем назад към едни от най-удивителните научни открития през 2019 г.

През 2019 г. учените по света направиха впечатляващи открития: за първи път те успяха да заснемат супермасивна черна дупка. Разработиха две нови лекарства за вируса на ебола и изпратиха космически кораб, захранван единствено от слънчева светлина.

Китайската мисия „Чанъе-4“ приземи сонда на обратната страна на Луната – онази, която не виждаме откъм Земята.

Сондата на НАСА InSight, която кацна на Марс през 2018 г., даде възможност на учените да засичат и наблюдават земетресенията на Марс.

Над 8,8 милиона километра от Земята японски апарат кацна на повърхността на астероид на име Рюгу/Ryugu/ .

„Вояджър 2“ напусна нашата Слънчева система тази година и стигна до дълбините на междузвездното пространство.

Учени откриха планета извън нашата Слънчева система, където вероятно има извънземен живот.

Тази година бе и повратна точка в изследването на черните дупки. През април екип работещ с Event Horizon Telescope направи първата снимка на черна дупка.

 Показаха първата снимка на черна дупка!

За първи път учен успяха успешно да използват слънчевата енергия за захранването на космически кораб.

На Земята учените направиха изключително важни открития, много от които смущаващи. Климатолози установиха, че ледовете в Антарктика и Гренландия се топят с безпрецедентна скорост.

Прогнозите на учените за предстоящото покачване на морското ниво стават все по-точни – и по-стряскащи. Според оценките нивото на световните океани може да се покачи с близо метър до 2100 г.

Друг доклад на Обединените нации установява че между 500 000 и един милион растителни и животински видове са застрашени от изчезване - много от тях в близките предстоящи десетилетия.

Друга скрита част от природата – изгубен континент – бе открит в Европа.

Учените откриха откъде произлиза съвременният човек: днешна Ботсвана.

В Асасиф, Египет, на мястото на някогашна Тива, бяха открити 30 дървен саркофага с перфектно съхранени мумии. Саркофазите са на около 3000 години.

Изследователи от Световната Здравна Организация спечелиха важна победа в битката с ебола в Демократична република Конго, като откриха две нови лекарства.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах