сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юли 2020

Откриха най-старата шахматна фигура

29.11.2019 г.

Шахматна фигура, намерена неотдавна от археолози в Йордания, може да е най-старата в света.

Джон Олсън от Университета Виктория съобщи, че малък предмет изработен от пясъчник и открит в Йордания може да е най-старата шахматна фигура, откривана досега.

В презентацията си пред Американския институт за ориенталски изследвания през изминалата седмица той говори за артефакта и какво може да представлява. Историците смятат, че играта на шах е възникнала в Индия преди около 1500 години. С течение на времето името, правилата и имената на фигурите обаче са се променили.

Постепенно играта се е разпространила по целия свят. В своето резюме за научната конференция Олсън отбелязва, че препратките към играта на шах в ислямския свят се отнасят чак до VII в. от н. е. и това очевидно е било много популярно забавление.

Предметът, направен от пясъчник, е датиран преди приблизително 1300 години и има правоъгълна форма. Олсън твърди, че прилича много на други ранни ислямски шахматни фигури. Той посочва, че други предмети, идентифицирани като шахматни фигури в Йордания и Близкия изток, независимо дали са направени от дърво, камък или слонова кост, са почти идентични с открития предмет от пясъчник.

Артефактът е намерен на място, наречено Хумайма, което се е намирало по натоварената Виа Нова Траяна – търговски път между Азия, Близкия и Средния Изток. Изглежда вероятно играта на шах да си е пробила път към Близкия Изток по този маршрут. Хумайма е бил тържище, управлявано от семейство Абасиди.

Олсън отбелязва, че семейството е било в крак със случващото се в Ирак и Сирия. Взети заедно, доказателствата сочат, че е възможно това да е най-старата шахматна фигура, откривана в света до момента.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах