сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юли 2020

Мъжете хранят по-топли чувства към бившите си, отколкото жените

28.11.2019 г.

Под ръководството на Урсула Атенщет от университета в Грац, Австрия, в три поредни проучвания, екип психолози изследва доколко положително – или отрицателно – жените и мъжете гледат на бившите си романтични партньори. Резултатите показват, че има ясна разлика между мъжете и жените.

В първото и второ проучване на участниците са зададени въпроси за техните предишни връзки. Изискването било участниците да са имали хетеросексуална връзка най-малко в продължение на четири месеца и тя да не е приключила преди повече от пет години.

Като част от проучването участниците е трябвало да подредят изречения от типа на: „Моят/а бивш има много положителни черти“ или „Когато се сещам за бившия/та си се ядосвам“, по скала от „ напълно вярно“ до „невярно“. Резултатите: мъжете по-често оценявали бившите си положително отколкото жените.

Мъжете са по-склонни да подходят към любовта по „игрив“ начин, докато жентие са по-прагматични и предпочитат по-дългосрочните връзки.

Вероятно мъжете имат по-скоро положително мнение за предишните си партньорки, „тъй като закачливият подход към любовта и не толкова вземаните насериозно сексуални отношения поддържат положителни спомени и държи вратата отворена за повторна сексуална връзка с бившите.“

Според изследванията жените са по-склонни да обвиняват партньорите си за разделите. „Освен това жените по-често споделят проблематично поведение на партньора като причина за прекъсването на връзката, като изневяра, наркотици и психически или физически тормоз“, сочи проучването. Мъжете обаче по-често споделят, че не знаят каква е причината за раздялата.

В процеса на раздялата жените използват емоционална подкрепа от приятелки. Мъжете, от друга страна, в този период са склонни да се претоварват с работа или спорт и бързо търсят утеха в нова връзка.

Жените получават потвърждение, че предишният им не е бил добър партньор, пишат проучванията. При мъжете това е различно: те остават емоционално привързани към бившата си любов за по-дълго време и имат по-положителни чувства към предишния си партньор на следващ етап. Но преживяванията от една токсична връзка могат да разрушат доверието в бъдещите партньори и връзки – и изобщо доверието в противоположния пол.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах