сп. National Geographic - Септември 2020
National Geographic KIDS - Септември 2020

Противоречиво проучване сочи откъде произлизат хората

5.11.2019 г.

Проучването подклажда отдавна воден дебат за човешкия произход

от MAYA WEI-HAAS, National Geographic

Бял прах покрива пресъхналото езеро Макгадикгади в Ботсвана – една от най-големите солни низини в света. Но преди около 200 000 години тази пустош е била обагрена в сините и зелени цветове на изпълнени с живот езера. Разположен сред най-суровата пустиня на южна Африка, пищният пейзаж вероятно е бил притегателно място за обитаване от първите хора.

Сега противоречиво ново проучване в Nature твърди, че този оазис, известен като Макгадикгади-Окаванго, не просто е имало живот – той е бил древната родина на всички съвременни хора. Учени изследвали митохондриална ДНК – генетичен материал, съхранен в депата на клетките ни, който се предава от майка на дете – на днешните обитатели на южна Африка. Учените използвали генетичните данни, анализирали промяната на климата, използвали  методи на съвременната лингвистика, както и културно и географско разпределение на населението.

Резултатите от проучването предполагат, че смяната на климата е позволила на клонове от древното население да се разпръснат към езерата на новоформиралите се зони със зеленина. Хиляди години по-късно част от роднините на тези скиталци са напуснали Африка и постепенно са населили всяко кътче на света.

„Всички сме произлезли от обща родина в Южна Африка“, казва Ванеса Хейнс от австралийския институт Garvan Institute of Medical Research, която оглавява проучването.

Изследването възобновява отдавнашния спор за това къде в Африка са се появили първите хора и получава остри критики от редица учени. Те посочват, че макар всички съвременни хора днес да имат митохондриална ДНК, предадена от общ прародител – така наречена Митохондриална Ева – това е само една малка част от общия ни генетичен материал. Родословното дърво на хоминините има дълбоки корени в Африка. Най-ранната вкаменелост на нашия род, Homo, е фрагмент от челюст на възраст 2,8 милиони години, открит в Южна Африка. Нашият вид, Homo sapiens, се е появил съвсем неотдавна - преди 260 000 години.

Къде точно в Африка се е случило това обаче остава спорно.

 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах