сп. National Geographic - Април 2020
National Geographic KIDS - Април 2020

Защо кралското семейство не използва фамилно име?

29.10.2019 г.

Британското кралско семейство е непрекъснато в центъра на общественото внимание. Но има нещо, което малцина знаят за фамилията им.

Те са толкова известни, че лесно могат да се идентифицират и без фамилия. Ако на член на кралското семейство му се наложи да използва фамилия – например в училище или в армията – има няколко варианта.

Преди членовете на кралското семейство носели само първото си име и името на династията, от която били част. Когато крал Джордж V се качил на власт за седем години през 1917 г. той решил да промени името Сакскобурготски. Причината – враждебно отношение към немците, които започнали Първата световна война (името Сакскобурготски има немски произход). Джордж V  обявил, че Уиндзор трябва да стане фамилия на кралското семейство.

През 1947 г. принцеса Елизабет (внучка на Джордж V) се омъжила за Филип Маунтбатън, бивш гръцки и датски принц, който служел в британския кралски военноморски флот. Само няколко години по-късно младата двойка се оказала начело на монархията: бащата на Елизабет починал и така тя станала Кралица Елизабет II. Маунтбатън станал принц Филип, херцог на Единбург.

През 1960 г. Елизабет и Филип решили да отличат произхода си от този на всички останали и наредили на наследниците си да носят фамилията Маунтбатън-Уиндзор.

Но която и да е кралска особа с титла „Негово кралско величество принца“ „Или нейно кралско величество принцесата“ няма нужда от фамилия. Може използва Маунтбатън-Уиндзор, ако се наложи (дъщерята на Кралицата, принцеса Ана, например го използва за брачното си свидетелство през 1973 г.), но не е задължително.

Някои членове на фамилията от кралския род използват "териториалното" си име. Когато Принц Уилям и принц Хари отишли в армията те използвали имената Уилям Уелс и Хари Уелс – тъй като баща им е принц на Уелс.

На официалния сайт на кралското семейство можем да прочетем: "Не е нужно кралското име да се подчинява на правилата за страната."

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах