сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юли 2020

Струва ли си смяната на часовника?

29.10.2019 г.

Жан-Клод Юнкер искаше да захвърли на боклука смяната на времето, но чакането това да се случи продължава.

Ако сте забравили да сверите часовника си този уикенд, вероятно можете да обвините за това Жан-Клод Юнкер, пише в обзрен материал на „Политико“. Напускащият президент на Европейската комисия миналата година обеща, че пролетта на 2019 г. ще бъде последният път, когато цяла Европа ще трябва да превърти стрелките на часовниците си за слуващата се два пъти в годината промяна на времето. Но сега най-скоро страните ще вземат решение дали да отмяната на въртенето на стрелките ще се случи през 2021 г., след като някои столици се оплакаха, че целта на Юнкер е прекалено голяма, твърде бърза, без подходяща оценка на въздействието.

„Наистина е досадно, че нещата се развиват толкова дълго“, заяви Петер Лизе, германски евродепутат от дясноцентристката Европейска народна партия. „Наистина съм разочарован, че държавите-членки не си вършат работата.“

За много европейци смяната на часовника два пъти годишно дразни през пролетта, когато означава по-кратка нощ, и е приветствана при идването на зимния сезон, когато означава допълнителен час в леглото. Но за други – особено в Германия, където противниците на това са много – това е безсмислица, която нарушава съня, нарушава режимите на земеделието и прави улиците по-опасни. То също така представлява административно предизвикателство: служителите в германския железопътен гигант Deutsche Bahn ще прекарат уикенда, връщайки 120 000 часовника обратно по хиляди гари в цялата страна. Финландия подкрепя премахването на промените във времето.

Благотворителната компания за безопасност на пътя Brake, базирана във Великобритания, установи, че има няколко процента повече аварии през няколкото седмици след превключването на времето през октомври. „Политико“ се зае да провери дали си заслужава да се спазва промяната на времето в неделя.

Проблеми със закъснението
Увеличаването на продължителността на деня може да увеличи търсенето в салоните за сладолед, голф игрищата и други бизнес услуги за отдих, и е изгодно за търговците на дребно, които могат да увеличат продажбите при слънчево свободно време. Но цялостната картина за икономиката е спорна. Фондовите пазари са усетили ефектите, според документ от 2000 г. в American Economic Review. Авторите твърдят, че разстройването на съня на търговците може да струва 31 милиарда долара под формата на по-ниска възвръщаемост за периода от петък до понеделник.

Докато някои изследователи оспорват числата на въздействие върху търговията, други посочват по-общ ефект от лишаването от сън, независимо от сезона, водещ търговците до взимане на рискови решения. Проучване на германския здравен застраховател DAK каза, че обикновено 18 процента от служителите закъсняват за работа след смяната на времето – без значение дали часовниците са отишли напред или назад.

Обърканите крави
Земеделските производители често цитират като причини в полза на промяната на часовника, това, че по такъв начин се увеличава максимално използването на дневна светлина. Всъщност земеделските производители от години остават до голяма степен против лятното часово време на фона на опасенията относно въздействието върху схемите на земеделие и биоритмите на животните. Те твърдят, че това може да намали добивите от доене, тъй като кравите се придържат към естествения си ритъм. “Те са като повечето хора, не са възприемчиви към промените”, каза млекопроизводителят Кейти Доттерър-Пайл пред Асошиейтед пресs миналата година. „Те са животни, които обичат да правят едно и също нещо всеки ден.“

Повечето земеделски производители изглежда имат повече неща, за които да се притесняват. Националният земеделски съюз на Англия и Уелс заяви, че „няма ясна позиция за това дали трябва или не трябва да връщаме часовниците обратно.

Последният път, когато проверихме мнението сред нашите членове, имаше малко мнозинство в полза на по-светлите вечери. Но Комисията продължава да настоява от името на животните. „За кравите е трудно да разберат, че те трябва да бъдат доени един час по-рано или по-късно“, заяви комисарят по транспорта Виолета Булк, като подкрепяше предложението на Юнкер.

Вечерни инциденти
Ранният здрач означава по-малка видимост на пътя и по-голям риск от пътни инциденти. От базираната във Великобритания благотворителна компания за безопасност по пътищата Brake посочват, че има няколко процента повече злополуки за няколко седмици след превключването на времето през октомври, докато шофьорите свикват с по-тъмните вечери.

„Изводът беше, че по-светлите следобеди, вечерите, които получавате от спазването на целогодишно лятно време, ще доведат до по-малко смъртни случаи по пътищата като цяло във Великобритания“, казва Дъдли Къртис от Европейския съвет за безопасност на транспорта, но предупреждава, че това може и да не е така в по-слънчевите южни страни.

Смяната на часовниците не прави нищо, за да спаси планетата в наши дни, въпреки че за първи път е въведена като част от усилията за ограничаване на използването на въглища за осветление. Проучванията сочат също увеличаване на престъпността през по-тъмните вечери.

Вредно за вашето здраве?
Усилията на Юнкер за прекратяване на лятното часово време дойдоха, след като рекордните 4,6 милиона души отговориха на проучване в ЕС – около 3 милиона от тях немци. Почти всеки трети германец казва, че изпитва физически и психически дискомфорт поради промяната на времето, сочи проучването на здравния застраховател DAK. Проблемите със заспиването и безсънието са сред най-честите оплаквания. Около 40 процента от анкетираните се оказаха по-малко способни да се съсредоточават, а една трета се чувстват раздразнителни поради смяната на времето. Франциска Кат, психолог от ДАК, сравни преминаването с „малка разходка със самолет до друга часова зона“. “Вътрешният часовник се обърква малко”, каза Кат, „въпреки че бързо се фиксира. Най-доброто лекарство е и най-простото: почивка и няколко дни търпение.“

Без икономия на енергия
Смяната на часовниците не прави нищо, за да спаси планетата в наши дни, въпреки че за първи път е въведена като част от усилията за ограничаване на използването на въглища за осветление – и предложена преди това от Бенджамин Франклин, за да се пестят свещи. Един популярен аргумент, използван в полза на смяната на часовника, е, че той трябва да помогне за пестенето на енергия, като осигурява повече светлина в ранната сутрин през зимата. Но германската енергийна индустрия отдавна се противопоставя на това твърдение, като твърди, че периодите на смяна през годината наистина не правят много за намаляване на общото потребление на енергия.

Проучване на Службата за оценка на технологиите на Бундестага през 2016 г. установи намаление с по-малко от 0,8 процента в годишното потребление на енергия от осветление. Но нямаше съществени промени от отоплението. Увеличаването на използването на енергийно ефективни електрически крушки означава, че така или иначе използват по-малко енергия, което още повече подкопава претенциите за икономия на енергия. По-дългите дни всъщност могат да доведат до повече дейности, които консумират енергия. Смяната на часовниците увеличи приходите на европейския сектор за свободно време с 3 процента, установи проучване от 1999 г./БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах