сп. National Geographic - Септември 2020
National Geographic KIDS - Септември 2020

Проучване: Как предпочитате кафето си говори за характера ви

10.2.2020 г.

Някои хора превръщат правенето на кафе в наука. Специални зърна, идеалната температура, идеалното количество захар. Други го предпочитат чисто, без излишни украшения.

Ако обичате кафето черно вероятно сте тъмна личност. Това се казва в психологическо проучване на Инсбрукския университет, публикувано в журнала Appetite.

Учените отдавна са установили, че особено социалните хора харесват сладките кафета като лате макиато със сироп. Психолозите Кристина Сагиоглу и Тобиас Грайтемайер се интересуват дали това е валидно и в обратна посока. Дали хората, които харесват горчиви вкусове, като черно кафе, са по-враждебни?

Днес учените предполагат, че вкусовите предпочитания са предимно свързани с гените. Вкусовите усещания в утробата и по време на детството също могат да се отразят на  предпочитанията за цял живот. Поради това психолозите се интересуват особено много да разберат как вкусовите предпочитания влияят на личността.

Учени успяват да докажат, че горчивите храни карат хората да съдят по-строго околните и да реагират по-враждебно.

В ново проучване Сагиоглу и Грайтенмайер изучават 500 субекта според вкусовите им предпочитания. На скала от едно до шест те трябвало да посочат доколко обичат сладко, кисело, горчиво и солено. Участниците отговаряли и на въпроси за характерите си. Оказало се, че учените били прави: онези с тъмни черти на характера по-често предпочитали горчиви храни като черно кафе. Колкото повече някой харесвал горчивото, толкова по-голяма била вероятността да има враждебен характер. 

Пиещите лате-макиато с шоколадов сироп от друга страна е по-вероятно да имат дружелюбна природа. Основната причина, според учени е, че вкусовете, които пробваме в ранното си детство се отразяват не само на предпочитанията ни, но и на характера.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах