сп. National Geographic - Октомври 2020
National Geographic KIDS - Октомври 2020

Най-здравите хора на земята са били стройни докато не попаднали на храна от нашата цивилизация

14.10.2020 г.

Хората от боливийското племе цимане се считат за най-здравите в света. От десетилетия те живеят в изолация и се хранят само с неща, които са отгледали, уловили и събрали.

От момента в който цимане получават достъп до храните на индустриалните страни те все по-често използват различни мазнини, което увеличава броя на хората с наднормено тегло.

Никакви цигари, много движение, много въглехидрати, сурова храна и необработени продукти, малко месо – така се хранят и живеят най-здравите хора в света.

Хората от племето цимане живеят на бреговете на Амазонка и са почти изолирани от останалата част от света. Те оцеляват благодарение на лова, градинарството и събирачеството. Проучване, публикувано в медицинското издание Lancet, обявява боливийските цимане за най-здравите хора в света, но това може би скоро ще се промени.

Виновна за това е храна, която идва от нашия свят и е напълно нормална за нас: олиото за готвене. Ново проучване, публикувано в списание Obesity, твърди, че индексът на телесна маса се е променил драстично в рамките на десетилетие след въвеждането на олиото за готвене – изведнъж се появяват хора с наднормено тегло и затлъстяване.

За девет години броят на жените с наднормено тегло се е увеличил с над шест процента, сочи проучването. При мъжете този процент е девет. Все по-честото използване на олио за готвене се свързва с по-високия индекс на телесна маса при жените. Повишената консумация на животински меса като свинско и пилешко също се свързва с по-високия индекс на телесна маса при жените и по-голяма обиколка на талията при мъжете.

През този период средният прием на калории в домакинство не се е увеличил. Също така най-високият процент храна продължава да идва от домашноотгледана реколта. Но вероятността олиото за готвене да се използва в домакинствата нараства и това удвоява броя на домакинствата, които го използват: до 2010 г. 1/3 от домакинствата редовно консумират олиото за готвене.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах