сп. National Geographic - Юни 2020
National Geographic KIDS - Юни 2020

Мистериозните бързи радиоимпулси от космоса скоро ще бъдат разгадани

8.9.2019 г.

Миналия месец консорциум от астрономи съобщи, че е записал още осем нови радиоимпулса, които могат да дадат отговор какви са мистериозните бързи радиовълни, открити за първи път 2007-ма година.

Обектите са открити благодарение на Канадския експеримент за картографиране на интензитета на водорода или CHIME. Този необичайно изглеждащ радиотелескоп, с размерите на футболно игрище, се състои от четири метални мрежести цилиндъра,които събират и фокусират входящите радиовълни.

CHIME се намира в малко населен, планински район на Британска Колумбия, на около 30 мили северно от границата със САЩ. През 2012 г. радиотелескопът Arecibo в Пуерто Рико засича няколко такива бързи радиоимпулса от дълбокия космос, което в крайна сметка променя ситуацията и вдига леко завесата на мистерията. Няколко години по-късно, същият обект излъчва още импулси, които се повтарят на всеки няколко седмици. Така учените установяват, че източникът е в неизвестна досега галактика на 3 милиарда светлинни години от нас. Това феноменално разстояние – 5 трилиона пъти по-голямо от разстоянието до Плутон – предполага, че каквото и да издава сигналите, то притежава огромна енергия.

Освен това, фактът, че всички радиоимпулси са с кратка продължителност, означава, че източникът им е доста малък. Тъй като кратките радиоимпулси продължават само една хилядна част от секундата, всеки обект, който ги произвежда, не може да бъде много по-голям от 300 километра в диаметър. Това предполага, че източникът е значително по-малък от обикновена звезда: може да са компактните останки на звезда, която е изчерпала ядреното си гориво, или вероятно черна дупка, която поглъща нещо или претърпява сблъсък.

Има буквално десетки небесни обекти, които може да причиняват мистериозните кратки радиоимпулси, вариращи от прозаични обекти като течни свръхнови – големи звезди, които се „самоубиват“ в края на живота си – до странни неща като магнетици – звездни трупове в силни магнитни полета. Някои от предложените обяснения са наистина странни. Сред тях и че може да става въпрос за пукнатини в космическото време, известни като космически струни. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах