сп. National Geographic - Август 2020
National Geographic KIDS - Август 2020

Следващото изригване на Килауеа може да предизвика катастрофа

5.9.2019 г.

Следващо голямо изригване на вулкана Килауеа може да предизвика мощен взрив заради появилите се в кратера му няколко езера, които бързо увеличават размера си.

Тази прогноза направиха изследователи от вулканическата обсерватория USGS.

Килауеа – един от най-големите активни вулкани на Хавайските острови, се събуди през май миналата година и заля околностите с огромни количества лава. Тя достигна бързо океанския бряг, в резултат на което избухнаха серия взривове, засипали околните населени места със „стъклен дъжд”. Появиха се и облаци с отровни изпарения, наситени със солна киселина. През пролетта и лятото на миналата година изригването на магма е почти ежедневие.

Потоците течна лава унищожиха напълно градчето Лейлани Естейтс, в което са живеели около 10 хиляди жители, както и два крайбрежни курорта – Капохо и „Вакейшънленд”. Вулканът изгорил огромни горски площи и изпарил няколко езера и водоеми, през които е протекла лавата. Активността на Килауеа се прекрати в края на лятото, но дотогава вулканът успя да нанесе огромни щети върху околната среда и икономиката на островите.

През юни тази година специалисти от USGS забелязали първите признаци, че магмената камера, разположена на дълбочина от няколко километра под островната повърхност, е започнала да се пълни бързо. Това означава, че в близко бъдеще може да се очаква ново изригване на Килауеа, въпреки че е невъзможно да се прогнозира точното време за това.

Следващо пробуждане на „свещената планина” може да се превърне в сериозно изпитание за местните жители, тъй като обликът на вулкана и на околността се е променила значително. Според учените, дъното на вулкана се е снижило с почти триста метра след миналогодишните изригвания. В резултат на това в момента то е разположено по-ниско от обичайното. При облитане на кратера геолозите са забелязали синьо-зелено петно в центъра му.

Анализът на направените снимки довел до извода, че става дума за малки езера или едно по-голямо езеро, възникнало в дъното на кратера. Експедиция по склона на Килауеа потвърдила, че става дума за няколко на брой езера. Дължината и широчината на всяко от тях в момента е около десетина метра, но продължават бързо да растат. Учените смятат, че това ще доведе до възникването на едно голямо езеро в бъдеще и натрупване на огромно количество вода в кратера на вулкана. Наличието на вода там може да подсили едно следващо изригване и да доведе до взрив.

Все пак геолозите успокояват, че подобен катаклизъм скоро е малко вероятен, но подобна перспектива не трябва да бъде пренебрегвана. Килауеа рано или късно ще се събуди и ще превърне всички водоеми в облаци гореща пара. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах