сп. National Geographic - Август 2020
National Geographic KIDS - Август 2020

Имат ли вина видеоигрите за убийствата в САЩ?

8.8.2019 г.

През уикенда САЩ отново бяха разтърсени от две жестоки събития, при които двама извършители застреляха 29 души и раниха десетки други.

Те влизат в списъка с над 250 извършени или планирани нападения в САЩ само за тази година.

Всеки път при извършването на подобни престъпления хората са склонни да обвиняват видео игрите като важен подстрекател, изтъква Business insider. Според мнозина така наречените убийствени игри влияят най-често върху мъжете и ги правят безчувствени към ужаса.

Проучвания обаче показват, че няма пряка връзка между видео игрите и  емоционалното претръпване. Въпреки това мнозина критици продъжлават да обвиняват видео игрите макар да има много компютърни игри, които  категорично се противопоставят на насилието.

Освен законите, които лесно разрешават притежаването на оръжие, причина за извършените престъпления са били и психичните проблеми на стрелците. Въвеждането на по-строги закони за притежание на оръжие и щателна проверка на купувачите ще бъдат важна мярка срещу много смъртоносни нападения.

Проучване на професор Андрю Прзибилски върху зависимостта между видео игри и психосоциалните нагласи установява, че играенето може да има положителен ефект върху психичното състояние на играчите.

Изследване, проведено от Hanover Medical School и Факултета но невронауки към немския Университет Любек, разглежда влиянието на така наречените убийствени игри върху емпатичните способности на хора, които играят видео игри и такива, които не играят. То установява, че няма разлика между играчи, които стрелят по четири часа на ден във виртуалния свят и тези, които не стрелят.

Търсенето на причината за престъпленията във видео игрите като цяло е безпочвено, пише Business insider. Има определен вид игри, които са с терапевтична насоченост. Те  са проектирани да се борят срещу основните причини за извършването на престъпления и да помогнат на играчите да се справят по-добре с проблемите си.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах