сп. National Geographic - Май 2020
National Geographic KIDS - Май 2020

Венера е била подходяща за живот

7.6.2019 г.

Венера е най-горещата планета в нашата Слънчева система. При сравнително постоянна средна температура от 462 градуса по Целзий денем и нощем и въздушна среда, която се състои предимно от въглероден диоксид не може да говорим за наличието на условия за живот. Но това не винаги е било така.

Както установяват учените от университета Бангор /Великобритания/, Венера някога е била място с много по-студена повърхност и дори е имало океани.

На Венера са й нужни 243 дни да се завърти около оста си и бавното въртене не позволява съществуването на течни океани на нейната повърхност. Иронията е, че вероятно именно наличието на океани е причинило бавното въртене на планетата.

Океани ли са забавили въртенето на Венера?

Просто казано триенето, което се получава при приливи и отливи между океана и морското дъно служи като спирачка за въртенето на планетата.

За да провери този процес Матиас Грийн, океанограф в университета Бангор, и колегите му от НАСА и Вашингтонския университет извършват серия от симулации. Екипът изследва как приливите на океани с различна дълбочина могат да повлияят върху скоростта на въртене на Венера.

Резултатът: „спирачките“ вероятно са забавили Венера до сегашната й скорост за периода от около 10 до 50 милиона години. „Настоящето проучване показва колко важни могат да се окажат приливите за промяната във въртенето на планетата и колко важни са те за да бъде планетата обитаема“, казва Грийн.

Според проучването е много вероятно Венера някога да е била покрита с множество океани – като тогава дори е било възможно наличието на живот. Забавянето на скоростта на въртене впоследствие води до не толкова благоприятни условия за живот.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах