сп. National Geographic - Май 2020
National Geographic KIDS - Май 2020

Марсианска база в пустинята Гоби

11.5.2019 г.

Да се почувствате сякаш се намирате в марсианска база сега вече е възможно, без да напускате Земята.

Китайската компания „C-Space“ е построила цял комплекс в пустинята Гоби, който планира да използва първо за образователни цели, а след това и за туристи. За това съобщава Поиск, цитирайки АФП.

Базата, наречена просто „База на Марс-1”, е разделена на девет модула, сред които – жилищни помещения, контролна зала, оранжерия и преходна камера. Изглежда като във фантастичен филм, коментира изданието. Изграждането на базата е струвало 50 милиона юана (7,47 милиона долара). Тя е направена с помощта на Центъра за астронавти и Междуконтиненталния комуникационен център на Китай.

Първите посетители са били ученици от гр. Цзинчан, намиращ се на 40 километра от базата. Те изследвали интериора обходили са заобикалящите базата съоръжения и с удоволствие са изпробвали скафандрите. Следващата година базата планира да приеме и туристи. Ще има тематичен хотел и ресторант. Авторите на проекта разкриха планове да инвестират 374 милиона долара за разширяването му до 67 квадратни километра. Според плановете той ще приема до 2 милиона туристи годишно. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах