сп. National Geographic - Май 2020
National Geographic KIDS - Май 2020

Директор на НАСА предупреждава: рискът от метеоритен сблъсък със Земята е по-голям отколкото си мислим

9.5.2019 г.

На тазгодишната Планетарна конференция учени обсъдиха как светът може да се предпази от потенциално опасни астероиди или комети насочили се към Земята.

Джим Брайтенстейн съобщи по врем на Планетарна конференция във Вашингтон, окръг Колумбия, че „Трябва да обясним на хората, че това не е Холивуд. Не става въпрос за кино. Става въпрос за това да съхраним единствената планета на която можем да виреем – планетата Земя.

През февруари 2013 г. Брайтенстейн наблюдава метеорит с около 20 метра в диаметър, който навлиза в земната атмосфера със скорост около 64 000 километра в час и избухва над Челябинск в Централна Русия.

Метеоритите – по-малки парчета, откъснали се от големия метеор – се сблъскват със земята докато огненото кълбо прекосява небето. Вероятно е имало и мощна експлозия. Това води до ударна вълна от която се чупят множество прозорци и се увреждат много сгради в района, казва Брайтенстейн. Директорът на НАСА също добавя, че експлозията на метеорита е била 30 пъти по-силна от тази на атомната бомба в Хирошима. В резултат са пострадали и повече от 1400 души, много от които са наранени от разхвърчалите се стъкла, съобщава CNN.

„Щеше ми се да мога да кажа, че тези събития са много редки, но те не са“, казва Брайтенстейн, цитиран от Business insider. 

Модели на НАСА установяват, че подобни събития се случват „веднъж на всеки 60 години“. В същия ден на метеоритната експлозия над Челябинск към Земята се приближава и друг, по-голям астероид, но на косъм се разминава с нея.

На тазгодишната Планетарна конференция учените обсъдиха как светът може да се предпази от потенциално опасни астероиди или комети насочили се към Земята.

При такъв сценарий според Брайтенстейн НАСА най-напред би измерила скоростта и траекторията на обекта и след това да реши дали да го отклонява или да евакуира района, който може да бъде ударен.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах