сп. National Geographic - Май 2020
National Geographic KIDS - Май 2020

Откриха кокаин в... скариди

7.5.2019 г.

Група британски учени взели проби от сладководни скариди от пет реки на 15 различни места в графство Съфолк, селски район североизточно от Лондон.

Резултатите, публикувани в журнала Environment International, показват, че всички скариди съдържат следи от кокаин, както и от наркотика кетамин – анестетик, който се използва по партита.

Учените казват, че наркотикът вероятно е попаднал в реките след консумирането му от човека. Кокаинът може да попадне в отпадъчните води чрез урината и чрез канализацията - в заобикалящите ни водни ресурси.

„Изненадващо е наличието на такова количество наркотици в природата“, казва Леон Барън, един от авторите на проучването. „Подобно явление бихме могли да очакваме в градски райони като Лондон, но не и в по-малки, селски райони.“

В градовете веществата в най-високи концентрации са наркотици като кокаин, лидокаин – локален анестетик, който някои наркотрафиканти използват за да извличат кокаин – и кетамин. Британската столица е с най-висока концентрация на кокаин в отпадъчните води в сравнение с всички други европейски градове.

Следващо проучване показва, че най-застрашени са змиорките, плуващи в Темза, които стават суперактивни, тъй като трупат кокаин в мозъка, мускулите и кожата.

Наркотиците не са единствените замърсители, които могат да се абсорбират от живи организми във водата. Рибите и мидите могат да поемат микропластмаса – която пренасят след това по хранителната верига. Според Смитсъновия Институт микропластмасата се появява дори в човешките изпражнения.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах