сп. National Geographic - Август 2020
National Geographic KIDS - Август 2020

Учени откриха проста формула за успех

20.2.2019 г.

Успехът не е свързан с възрастта. Това установиха екип учени с ръководител Алберт-Ласзло Барабаси, който публикува изводите в книгата:The Formula: The Universal Laws of Success.

Те изследват публикаци на над 10 000 учени свързани с успеха. Оказва се, че тайната съставка са упоритост в комбинация с т.нар. Q фактор. Q фактор учените наричат качеството, което преврвъща една идея в полезен продукт: комбинацията от знания, умения и образование. Ето и формулата: успех=наличие на идея + Q фактор. 

Q фактор  е решаващ

Според Барабаси наличието на Q фактор важи навсякъде. Вероятността да успеете в която и да е сфера не е много голяма, ако вашият Q фактор е нисък.

Но има надежда: Барабаси смята, че има кариери, където може да успеете и с по-нисък Q фактор. Ако не винаги успявате в работата си, това е знак, че не сте избрали точната професия, така че вашият шанс вероятно е нова работа.

Докато наблюдавал как се променя успехът при особено успешни хора, ученият установил, че онези, които се движат напред не спират след първия успешен проект. Те се захващат със следващ. „Те не спират да броят победите си“, пише Барабаси. Пример за това е Дж.К. Роулинг, която продължава да издава нови книги и след успеха на Хари Потър. Новите й книги се четата не само от старите фенове, но и от нови читатели.

Барабаси още съветва: работата в екип ни помага да използваме по по-оптимален начин нашия Q фактор.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах