сп. National Geographic - Юни 2020
National Geographic KIDS - Юни 2020

Учени откриха начин за пречистване на водата от уран

4.2.2019 г.

Учени от Далекоизточния федерален университет (ДИФУ) и Далекоизточния клон на Руската академия на науките са разработили нов дезактиватор, който пречиства водата от разтворен уран до 95%, съобщава университетът.

"Създаденият материал е способен да концентрира опасно радиоактивно вещество и лесно да го отделя от пречистения разтвор. Полученият сорбент е композиция от порести железни оксидни системи, съдържащи наноразмерно желязо", се казва в доклада.

Според Евгени Папинов, изследовател в лабораторията за ядрени технологии в Училището по природни науки към ДИФУ, новият метод подобрява ефективността на почистване на водните разтвори от уран и на отделяне на утайката от почиствания разтвор.

Предлага се той да се използва в стандартни стационарни инсталации за подготовка на промишлени и битови води, както и за третиране на радиоактивно замърсени природни, отпадъчни и морски води. Сорбентът се въвежда във водната среда в съотношение 1:100. Процесът на пречистване се извършва при стайна температура от 3 до 48 часа, след което водата се филтрира и утайката се отстранява. /РИА Новости

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах