сп. National Geographic - Август 2020
National Geographic KIDS - Август 2020

Защо комодският варан не се отдалечава от дома си?

3.12.2018 г.

Със своите впечатляващи навигационни умения и атлетичност комодските варани изглежда могат да стигнат навсякъде – сега учените откриват защо не го правят.

от Джейк Буелер National Geographic

Комодските варани са впечатляваща гледка – внушителният им размер е съчетан със способност за отровни ухапвания и невероятни ловни умения. Те биха могли да пътуват на далечни разстояния и да доминират над повечето от останалите животни и затова учените си задават въпроса защо не са по-широко разпространени.

Оказва се, че тези гущери, с размери на човек, са абсолютно доволни да се навъртат около дома си. Рядко – ако изобщо някога – те се измъкват от долините в които са се излюпили, сочи ново проучване.

Изследването, публикувано в Proceedings B of the Royal Society, е плод на десетгодишни наблюдения на движението на влечугите в единственото място на земята, където се срещат: Малки Зондски острови в Индонезийския архипелаг.

Изследването установява, че влечугите са изключително мобилни и атлетични, като понякога се изкачват до 11 километра в родните си долини. „Наистина са много активни в сравнение с останалите видове гущери“, казва австралийският еколог Тим Джесъп, автор на проучването.

Те обаче очевидно са домоседи. Джесъп и екип учени от програмата за опазване на комодксия дракон Komodo Survival Program—  изследвали вараните на десет различни места в националния парк „Комодо“ като проследили движението им с помощта на GPS, радио предаватели.

Въпреки че са изключително подвижни в района в който са родени или маркирани за целите на изследването, големите гущери почти никога не го напускат. От над 1000-те изследвани комодски варани само два са мигрирали между отделни райони.

Водата за тях не е проблем, тъй като тези големи гущери са доста добри плувци. Според Джесъп прекосяването на открит океан би представлявало риск – нещо, което вараните очевидно се опитват да избегнат. Отиването на друг остров би могло да се окаже пагубно, тъй като хранителните запаси и партньорите може да варират значително на отделните острови. За десетте години изследване само два варана са били забелязани в открити води.

Фактът, че комодските варани нямат желание да се местят е от огромно значение за усилията на природозащитните.

„Това, че са останали на едно място вероятно е изиграло важна роля за оцеляването на вида през хилядолетията“, казва Джесъп, но с промяната на климата, покачването на морското ниво и човешки заплахи, като бракониерството, стои въпроса докога вараните ще  оцелеят.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах