сп. National Geographic - Септември 2020
National Geographic KIDS - Септември 2020

Как силните хора се държат в екстремни ситуации

18.7.2018 г.

Как да се държим в ситуации, които ни вбесяват?

Търпението на всеки е бивало поставяно на изпитание. Чакаме при лекаря, чакаме на спирката на автобуса, който не идва или на опашка в супермаркета, която не се придвижва. Когато бързаме не винаги е лесно да запазим спокойствие. Подобни ситуации обикновено ни вбесяват, а в други сме по-склонни да изпитваме самосъжаление – например, когато сме настинали (особено мъжете) или когато сложим край на някоя връзка.

Inc.com предлага кратък план, който да следвате: особено в критични ситуации, когато емоциите надделяват.

Приемете реалността
Не става въпрос да съгласявате с всичко, което се случва около вас и определено не е нужно да одобрявате факта, че се намирате в задръстване. Все пак обаче трябва да можете да приемете, че ситуацията няма да се промени. Хленченето и избухването няма да ви помогнат. По-добре запазете спокойствие и измислете план Б. Така ще спечелите много повече.

Бъдете продуктивен
Много хора започват да се самосъжаляват, когато нещата се влошат, но това не им помага. Когато страдате, че не ви бива за нищо, вие се се чувствате още по-зле. Така че помислете как можете да оправите нещата.

Контролирайте мислите си
Не винаги може да избегнем негативните мисли, но може да постигнем много повече, ако мислим положително. Хората, които вярват в себе си и знаят, че ще постигнат нещо  се справят по-добре от онези които се считат за неудачници. Ако ви е трудно да мислите положително трябва да се упражнявате.

Положителните мисли не идват сами. Човек, който цял живот е бил песимист не може да се превърне в оптимист за един ден. Но има и добра новина: силата на ума се тренира. Ако използвате всяка една ситуация, която предизвиква лоши мисли, за да се опитвате да мислите положително, в крайна сметка ще бъдете много по-спокоен.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах