сп. National Geographic - Август 2020
National Geographic KIDS - Август 2020

Марс доближава Земята през юли – ще може да наблюдаваме рядко астрономическо явление

29.6.2018 г.

През следващите шест седмици Марс ще бъде изключително ярък. На 31 юли Червената планета ще достигне най-близката си точка до Земята от 2003 г. насам и ще отстои на разстояние от 57,6 милиона километра.

През целия юли Марс ще се вижда с просто око и ще грее по-ярко от най-ярките звезди. Причината за това е явлението наречено перихелийна опозиция. За опозиция говорим, когато Земята се намира точно между Марс и Слънцето.

Опозицията на Марс се случва приблизително на всеки две години, като последната е била през май 2016 г. Тази година обаче е особена, тъй като Марс стига своя перихелий, най-близката точка до Слънцето, само седмици след опозицията.

Перихелийната опозиция се случва веднъж на всеки 15-17 години, когато орбитите на Марс и Земята доближават планетите повече една до друга, твърди НАСА.

Но дори Марс да грее ярко и да изглежда красиво от Земята положението на повърхността му не е толкова благоприятно. В момента там се вихри прашна буря, която обхваща около 40 милиона квадратни километра – общо територията на Северна Америка и Русия.

„Това е една от най-силните бури наблюдавани досега на Червената планета“, писа НАСА в прес съобщение. По време на бурята НАСА загуби връзка със захранвания от Слънцето роувър „Опортюнити“ . Все още не е ясно дали остаряващия марсоход ще проработи. От друга страна марсоходът „Кюриосити“ продължава да изследва екстремните условия на Марс.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах