сп. National Geographic - Август 2020
National Geographic KIDS - Август 2020

Съветите на Айнщан към сина му за продуктивно учене

23.5.2018 г.

За какво се сещате, когато чуете името Алберт Айнщайн? Теоретичен физик, гений, изобретател на теорията на относителността. Наред с това той е бил и любящ баща.

Както нашите, така и неговите деца е трябвало да се справят с проблемите на ежедневието: с училището и най-вече с ученето. През 1951 г., когато Алберт Айнщайн е живеел в Берлин със съпругата си, а двамата му синове във Виена, физикът изпраща следното писмо на тогава единайсет годишния си син Ханс Алберт Айнщайн:

„Мой скъпи Алберт,

  [...] Много се радвам, че уроците по пиано ти харесват. Те и дърводелството според мен са най-подходящите занимания за твоята възраст, дори по-подходящи от училището. Защото  това са нещата, които се удават добре на млад човек като теб. Свири основно произведенията, които харесваш, дори и учителят да не ти ги поставя като задача. Така, ти ще научиш най-много – когато правиш нещо с толкова радост, че не забелязваш как лети времето. Аз така се увличам в работа, че често пропускам обяда.

Целувам теб и Тете (Едуард б.ред.),

татко“

Посланието е просто и ясно: когато правите това, което обичате, научавате най-много. Съвет, който и самият Айнщайн е следвал, когато се е потапял в работа. Това е и вероятно ще остане най-добрият обучителен метод – по-добър от която и да е формула за успех за продуктивно и бързо учене, дори и за съжаление не винаги да е възможно.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах