сп. National Geographic - Февруари 2021
National Geographic KIDS - Февруари 2021

Израел има толкова ваксини, че ги складира

18.2.2021 г.

Докато в някои страни ваксините не достигат, Израел има в излишък, пише новинарската агенция „Блумбърг“, и започва да ги складира.

Израел е подсигурил големи количества от ваксината на „Бионтек/Пфайзер“ на ранен етап, като е договорил и гарантирал в замяна да предостави данни за ваксинациите. Израел е бил склонен да плати значително повече за дозите. Една доза от ваксината на „Бионтек/Пфайзер“ струва на страната около 23 евро, докато ЕС плаща само 12 евро за доза.

 Поради това към момента Израел е толкова добре снабден с ваксината на „Бионтек/Пфайзер“, че една голяма част от пратката на „Модерна“, около 100  000 дози общо, остават за съхранение към момента. Доставката на „Модерна“, която бе направена през януари, може да се съхранява до 6 месеца.

Както пише „Блумбърг“ 2000 дози от тези на „Модерна“ са били трансферирани на палестинска територия на Западния бряг за ваксиниране на медицински персонал и други 3000 са планирани. Като цяло обаче Израел отхвърля исканията за ваксини на палестинците.

„Модерна“  и „Пфайзер“ използват сходни технологии с почти еднакви резултати. Има обаче и известни разлики. Интервалът между първата и втората ваксини на „Модерна“ е по-голям отколкото този при „Бионтек/Пфайзер“. От друга страна ваксината „Бионтек/Пфайзер“трябва да се съхранява при изключително ниски температури.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах