сп. National Geographic - Януари 2021
National Geographic KIDS - Декември 2020

Не яжте ледени висулки!

10.1.2021 г.

Въпреки че ледените висулки могат да изглеждат като изкусителни естествени ледени близалки, метеоролог предупреждава, че това, което е вътре в тях, може да бъде доста смъртоносно.

Кейти Никалау публикува видеоклип в социалните мрежи в отговор на потребител, видян да хруска лед.

„Моля ви, не правете това“, предупреждава тя, „казвам ви го като метеоролог.“

Тя обясни, че се образуват ледени висулки, когато водата изтича от покрива ви и след това замръзва. Тази вода улавя всичко, което се задържа на върха на къщата ви, преди да се втвърди в ледени пръчки.

„Знаете ли какво още има на покрива ви? Птиче ако, много“, обяснява Кейти. „Ядете ако.“

Видеото на Кейти събра милиони гледания в социалните мрежи. Тя каза за Yahoo Life, че е решила да създаде клипа в TikTok, след като е видяла хора, които ядат ледени висулки, отчупвайки ги от покриви, водосточни тръби и ауспуси на автомобили.

„За да може водата да се кондензира и да образува дъжд или сняг, тя се нуждае от ядра за кондензация в облака“, каза тя, „това е изискан термин за парче мръсотия, сол, въглерод или прах.“ Това означава, че ледените висулки от покриви могат да съдържат катран, олово или птиче ако, а тези от ауспусите на автомобила могат да бъдат пълни със замърсители.

През 2016 г. учени от Канада установиха, че висулките от замразена вода попиват токсичното замърсяване от ауспусите на автомобилите, което може да бъде канцерогенно. Само след един час престой на Земята, снегът е поел достатъчно от често срещаните замърсители, че да може да „повлияе на човешкото здраве“ – дори и да не решите да го поставите в устата си. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах