сп. National Geographic - Януари 2021
National Geographic KIDS - Декември 2020

Най-богатият човек в Китай разработва спрей за нос срещу коронавирус

8.1.2021 г.

Американската новинарска агенция Bloomberg публикува списък с най-печелившите компании в годината на коронавируса – 2020. На трето място там е китайският предприемач Жонг Шаншан.

Той стана най-богатият китаец в страната миналата година благодарение на компанията си за минерална вода. Също така той ръководи медицинска компания, която възнамерява да въведе на пазара ваксина срещу коронавирус под формата на спрей за нос.

Кризата с коронавируса причини смут на стоковите борси. Но имаше и няколко предприемачи, които успяха да умножат активите си по време на пандемията, въпреки или именно поради вируса. В списъка на американската агенция Bloomberg петимата победители през 2020 г. са спечелили 325 милиарда долара. Освен известни хора като шефа на „Тесла“ Илън Мъск, който е умножил богатството си с 129 милиарда и шефът на „Амазон“, Джеф Безос – увеличил състоянието си със 72,7 милиарда долара, на трето място се нарежда предприемач, чието име не е познато. Китаецът Жонг Шаншан само през 2020 г. е спечелил 63,1 милиард долара. С общо състояние от близо 70 милиарда той е най-богатият човек в Китай и далеч по-заможен от интернет милиардерите Пони МА (Tencent) и Джак Ма (Alibaba).

Предприемачът дължи големия си успех на компанията за минерална вода Nongfu Spring. Това е най-евтината бутилирана вода в Китай. Половин литър струва 0,37 американски цента. Компанията има пазарен дял от 12% в страната и е доста по-напред от международните конкуренти като Coca-Cola и Danone.

Освен бизнесът с вода Жонг инвестира в медицина и държи 75% от дяловете в Beijing Wantai Pharmacy Enterprise, която произвежда ваксини и тестове за хепатит. Той основава компанията, която сега има 1000 служители, през 1993 г. Вниманието й в момента е насочено към коронавируса, като компанията е разработила три теста за антитела и един PCR. Както докладва „Ройтерс“ в момента в Китай тече проучване за ваксина срещу коронавирус, която ще се прилага под формата на спрей за нос. Изпълнителни директори и учени, които стоят зад одобрените ваксини, са станали милиардери тази година – като шефът на „Бионтек“ Угур Шахин и Стефан Бансел от „Модерна“.

Но животът на милиардера Жонг не е лесен. Той напуска училище в шести клас, когато е на дванайсет. Родителите му били преследвани от властите по време на културната революция в страната и е трябвало да бягат. По-късно Жонг работи като репортер.

Изследователската компания Frost & Sullivan прогнозира, че пазарът за бутилирана вода в Китай годишно ще расте с 10 процента до 2024 г. Това се дължи на факта, че чешмяната вода на много места в страната е с лошо качество. Хората не само използват водата от пластмасовите бутилки за пиене, но също за готвене и за миене на зъби.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах