сп. National Geographic - Декември 2020
National Geographic KIDS - Декември 2020

От деца на гастарбайтери до милиардери: шефът на „Бионтек“ Угур Шахин и съпругата му Йозлем Тюречи са сред 100-те най-богати германци

20.11.2020 г.

В началото на октомври Die Welt am Sonntag публикува списък на най-богатите хора в Германия. На 93-то място са професорът по медицина Угур Шахин и съпругата му Йозлем Тюречи.

Богатството им е скочило от 650 милиона евро на 2,4 милиарда евро за една година – близо четири пъти за толкова кратко време.

Двамата са тясно свързани с „Бионтек“ – компанията, която разработи надеждна ваксина, очакваща скоро одобрение. Семейството на Шахин пристига в Германия от Турция, когато той е на четири години. Бащата работи за Форд. Шахин учи медицина в Кьолн, а по-късно работи като интернист и в отделението по хематология и онкология  в Cologne University Hospital. Пише докторската си дисертация по имунотерапия за туморни клетки. Оттогава съсредоточава работата си върху изследвания в областта на рака и имунологията. Шахин е професор по експериментална онкология в Medical Clinic of the University of Mainz.

Йолзем Тюречи също има турски корени: баща й, който е лекар, идва в Германия от Истанбул. Подобно на него Тюречи учи медицина и става лекар. Тя и Шахин се срещат в началото на 1990-те в раковото отделение на болницата Homburg an der Saar.

И двамата са вдъхновени от идеята да лекуват рак, но не оперативно, с химиотерапия или лъчетерапия. Те искат да накарат имунната система да атакува раковите системи сама – и успяват. Заедно основават Ganymed Pharmaceuticals през 2001 г.: биофармацевтична компания, която специализира в производството на лекарства с антитела против тумори.

15 години по-късно двойката продава Ganymed Pharmaceuticals на японска фармацевтична компания за близо 422 милиона евро. Днес Йозлем Тюречи се счита за пионер в областта на раковата имунотерапия и оглавява немския топ клъстър за индивидуални имунни интервенции Ci3.

През 2008 г. двамата заедно учредяват „Бионтек“, която изследва медицински активни съставки  и в момента е една от надеждите в разработването на ваксина против коронавируса.

Заедно с американския си партньор „Пфайзер“ компанията възнамерява да кандидатства за спешно одобрение в САЩ през ноември след успехът на настоящите клинични тестове. И двете компании започват тестовете за потенциална ваксина през юли.

Затова не е чудно, че Шахин и Тюречи са сред най-успелите германци. Двойката изглежда не е особено заинтересована от парите. Инвеститорът Томас Стрюнгман казва в интервю пред Handelsblatt: „Шахин никога не е слагал печалбата на първо място“. Мечтата му е да „изгради нещо устойчиво и трайно и да разработи фундаментално нови и по-добри терапии“.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах