сп. National Geographic - Декември 2020
National Geographic KIDS - Декември 2020

Продължителна умора след Covid-19

18.11.2020 г.

Ново проучване сочи: половината от възстановилите се от Covid-19 пациенти изпитват умора в продължение на седмици.

Как се чувстват възстановилите се след Covid-19 пациенти все още не е изследвано задълбочено. Все повече хора по света обаче казват, че са изтощени седмици  наред след като са тествани повторно и имат отрицателен резултат.

Ново ирландско проучване потвърждава: умората е обичайна при много от възстановилите се пациенти. Учени от St. James's Hospital и Trinity Translational Medicine Institute към Trinity College в Дъблин съобщават, че над половината от 128-те пациенти изпитват изтощение. 52% съобщават за постоянна умора – в някои случаи дори и десет седмици след „официалното възстановяване“.

2/3 от тестваните със симптоми на умора са били жени. Освен това хора, които преди са страдали от депресии или тревожност е по-вероятно да проявят този симптом.

Подобни сведения има и от други страни. Италианско проучване сочи, че 87% от възстановилите се все още страдат от поне един от симптомите. Умора и затруднено дишане са най-честите.

Учени от Hannover Medical School в Германия наблюдават, че много хора се оплакват от умора и недостиг на въздух след прекарване на инфекцията. По-младите при които болестта е протекла по-леко също са засегнати. „Затова се опитвам да обясня на младите: възрастта няма значение, когато говорим за дългосрочните последици“, споделя Тобиас Велте от Hannover Medical School за телевизия Tagesschau

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах