сп. National Geographic - Декември 2020
National Geographic KIDS - Декември 2020

11 знакови разказа от Франц Кафка излизат в луксозното издание на „Метаморфозата“

16.11.2020 г.

Хумористични и „освобождаващо иронични“, невъзмутмо ведри по своему и дълбоко трагични, тези разкази притчи отварят широко вратите към несъзнаваното и „проправят пътя към вселената на надеждата“.

През 1883 г. в семейството на Херман Кафка – среднозаможен търговец от еврейски произход – се ражда Франц Кафка – момчето, чието литературно наследство ще преобрази историята на литературата и чието творчество и до днес остава загадка и вдъхновение за редица писатели.

Почти век след смъртта на немскоезичния автор в майсторския превод на Венцеслав Константинов и с въздействащите илюстрации на художника Дамян Дамянов на български език се появява луксозното издание на сборника Метаморфозата“ , приютяващ 11 от най-знаковите му разкази.

В тях „поетът на отчуждението“ вплита страха, самотата, захвърлеността на „малкия човек“ в лабиринта на бюрократичния произвол и абсурдност, но също така и онези „неразрушимост и светлина“, които все пак проникват през паяжината от мрачни тонове.

Хумористични и „освобождаващо иронични“, невъзмутмо ведри по своему и дълбоко трагични, тези разкази притчи отварят широко вратите към несъзнаваното и „проправят пътя към вселената на надеждата“. А „Метаморфозата“ , която носят,  превръща Кафка в „писател на нашето време“, независимо от века и годината. В „пророк на мрака“, но и „пророк на светлината“, от чийто психологически „пъкъл“ „читателят излиза разтърсен, но докоснал се до истината“.

 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах