сп. National Geographic - Октомври 2020
National Geographic KIDS - Октомври 2020

Не пийте кафе след безсънна нощ

13.10.2020 г.

Пиенето на кафе преди закуска и след лош сън може да наруши метаболизма ви, сочи ново проучване. Ако първо закусите избягвате колебанията на кръвната захар.

Ако, подобно на повечето хора, разчитате на кафето да ви събуди сутрин, значи първото нещо, което правите след като сте спали зле е да се пресегнете за чаша от силната напитка. Но това може да има негативни последици в рамките на деня.

Пиенето на кафе преди закуска и след лош сън може да наруши нивото на кръвната захар, сочи проучване, публикувано в British Journal of Nutrition.

Учени от Университета в Бат установяват, че пиенето на силно кафе, с около 300 мг кофеин, увеличава кръвната захар с 50%, ако се пие преди закуска.

„Просто казано  нивото на кръвната ни захар се нарушава, когато първото нещо, с което имат досег организмите ни, е кафе, особено след нарушен сън“, казва Джеймс Бетс от Университета в Бат. Това можем да поправим като първо хапнем, а след това пием кафе, ако все още смятаме, че се нуждаем от него. От това здравето ни може да има огромни ползи.“

Иначе се счита, че кафето е безопасна напитка и може да се пият до 5 чаши на ден като има множество ползи за здравето, например намаляването риска от някои болести – сочат предишни проучвания.

Ново проучване доказва, че пациенти с рак на дебелото черво, които пият повече кафе имат по-добри показания, в точа число – доживяват по-дълго и рискът от влошаване на състоянието им е по-малък.

Тези данни не предполагат, че кафето може да лекува рак – по скоро допълват съществуващи доказателства, че популярната напитка е безопасна и може да има много ползи за здравето.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах