сп. National Geographic - Октомври 2020
National Geographic KIDS - Октомври 2020

Big brother следи дали носим маски

20.9.2020 г.

Публичното заклеймяване за неносенето на маски започна почти едновременно със самата пандемия от Covid-19.

През февруари някои провинции и общини в Китай направиха задължително носенето на маски на обществени места. Скоро последваха съобщения в новините за граждани и полиция, които порицават нарушителите – тенденция, която вече се наблюдава в световен мащаб.

Когато Акаш Такиар чува тези първи истории от Китай той е шокиран от това как се случват нещата и си задава въпроса дали неговата софтуерна компания LeewayHertz не би могла да предложи по-мирен начин за идентифициране на нарушителите. Такиар осъзнава колко важно е носенето на маска  за забавянето на разпространението на SARS-CoV-2, вирусът причиняващ COVID-19.

Но вместо да остави хората да се дебнат един друг той разработва компютърна програма, която отчита дали хората носят маски или не.

Компанията му, базирана в Сан Франциско, е една от многото, които се опитват да въведат софтуер за разпознаване на маски, като начин да накарат хората да спазват правилата в името на обществото. Досега маските са обърквали традиционните софтуери за лицево разпознаване – но новите инструменти могат да се използват на частни или публични места и да се отчита спазването на правилата, като това се изземе от ръцете на хората.

Към момента 34 щата и Окръг Колумбия имат изискване за носене на маски на обществени места – и вътре и вън. В малко случаи обаче се намесва закона за да бъдат арестувани хора, които не носят маски в частни фирми.

При компании, където хората се връщат в офисите, неспазването на правилата може да доведе до заразяването на колегите им. В крайна сметка това може да доведе до големи загуби в дадената фирма, тъй като носител на вируса без симптоми може да го предаде на останалите, ако не носи маска, казва Такиар.

Днешният софтуер за лицево разпознаване изучава чертите около очите, носа, устата и ушите, за да идентифицира човек, с чиято снимка вече се разполага. Носенето на маска пречи на това разпознаване – проблем, с който много системи са се сблъскали, а други вече са решили. Например приложението Apple’s FaceID, което използва лицево разпознаване за да могат ползвателите да отключат своя iPhone, наскоро пуснаха ъпдейт на системата, който може да разпознае дали човек носи маска или не. Ъпдейтът бързо може да разпознае покрита уста и нос и подсеща ползвателя да вкара паролата си вместо да го кара да сваля маската си.

Според предприемачи софтуерът за разпознаване на лице с маска заобикаля въпроса с поверителността, тъй като програмите на практика не идентифицират хората. Към момента този софтуер за разпознаване се използва в множество ситуации в САЩ и Европа. Ресторанти и хотели го използват, за да се уверят, че служителите спазват изискванията за носене на маски. Големи магазини го прилагат, за да установят кой е без лични предпазни средства, а дадена компания може да реши да уволни служител, който отказва да носи маска на работното си място.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах