сп. National Geographic - Септември 2020
National Geographic KIDS - Септември 2020

„Преди да се родя и след смъртта ми”

10.9.2020 г.

Класиката на Ивайло Петров „Преди да се родя и след смъртта ми” излиза в ново луксозно издание с твърди корици, за да върне читателите в изгубеното време в началото на миналия век.

Българското село от първата половина на XX век оживява в много различен образ от носталгичните краски на Елин Пелин и Йордан Йовков. Чувството за хумор на героя – остро и откровено – рисува свят на традиции и преобърнати представи, в които обитателите на страниците са далеч от светци. Понякога гротескни, често умилителни, те живеят, мразят, обичат, вършат добро и зло, постигат висини и правят грешки в търсене на голямата, непозната тайна на живота.

Ивайло Петров е една от знаковите фигури в българската литература на ХХ век, трудно определим, непринадлежащ на канона на социалистическия реализъм, носител на редица награди, включително Голямата награда за цялостен принос за българската култура „Христо Г. Данов” и „Златен век”. Неговият неповторим стил – едновременно фантасмагоричен и забавно реалистичен, гарниран с хапливото му чувство за хумор – оставя дълбока диря в българската литература.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах