сп. National Geographic - Април 2020
National Geographic KIDS - Април 2020

Топлинните рекорди в Антарктида

25.2.2020 г.

Необичайно високи температури бяха отчетени на Антарктическия полуостров

от Madeleine Stone, National Geographic

На 800 км южно от нос Хорн тясна ивица земя и многобройни острови формират Антарктическия полуостров – неприветливо ледено царство от вечно замръзнал лед, известно като размножителна територия за пингвини. Наскоро обаче, тези земи, където сега цари лято, присъстват в новините с нещо много по-екзотично от армии големи безкрили птици: температури от 20 градуса по Целзий.

Антарктическият полуостров се възстановява от горещина, която промени границите на времето за носене на къс ръкав на най-голямата в света замръзнала земна маса и вдигна тревога за бъдещето. Метеорологични станции на северния край на полуострова и съседните острови наскоро отчетоха температури от 15, дори 20 градуса по Целзий. Ако тази информация бъде потвърдена това ще се окажат най-високите температури за континента досега.

Смесица метеорологични фактори – от топли планински ветрове до океански течения и атмосферни влияния – са виновни за тези топлини.

Но странното време съответства и на една по-стара тенденция. Докато летните температури на Антарктическия полуостров обикновено са около нулата или са само с няколко градуса отгоре, районът претърпява драматично затопляне през последните десетилетия. Със затоплянето на климата на Земята и покачването на нивото на въглерод в атмосферата това едва ли ще са единствените топлинни рекорди.

„Мисля, че това не е изненадващо изобщо, казва Питър Неф, учен от Вашингтонския университет. Това е част от тенденция и това няма да са последните високи температури.“

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах