сп. National Geographic - Септември 2020
National Geographic KIDS - Септември 2020

Скоро електрическите коли ще могат да изминават до 1000 километра без презареждане

23.1.2020 г.

Екип учени от австралийския университет „Монаш“ са направили пробив в разработването на литиево-серните батерии и те скоро ще бъдат на пазара.

Те са по-мощни и щадящи околната среда от литиево-йонните, които са масово разпространени.

Учените публикуват резултатите от изследването на т.нар. Li-S батерии и в прессъобщение твърдят, че са „на прага на комерсиалната употреба на литиево-серните батерии.“

Първите прототипи са произведени в Германия от Института Fraunhofer за Material and Beam Technology (IWS).

Новите видове батерии са четири пъти по-мощни от днешните литиево-йонни и с тях електрическите коли могат да изминават над 1000 км, а смартфоните да се зареждат само веднъж на пет дни. Батериите ще направят електормобилите много по-атрактивни, а раздялата с двигателите с вътрешно горене - далеч по-лесна.

Идеята за литиево-серни батерии не е нова и на теория тя предлага много други предимства, освен издръжливостта. Например те са по-щадящи за околната среда и по-евтини, тъй като за производството им се използва сяра вместо никел или кобалт, а сярата е остатъчен продукт и се намира навсякъде.

 Най-големият проблем с литиево-серните батерии е механическата нестабилност на серните катоди, но австралийски учени предлагат решение за това.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах