сп. National Geographic - Септември 2020
National Geographic KIDS - Септември 2020

Загиналите животни в Австралия са над милиард

13.1.2020 г.

Тази седмица броят на загиналите животни в горските пожари в Австралия надвиши един милиард.

от John Pickrell, National Geographic

Докато страната се бореше с безпрецедентни суши за трета поредна година, опустошителни пожари пометоха територия от над 100 000 кв. км. – 46% повече от засегнатите земи при пожарите в Амазония.

Въпреки множеството опити да бъдат спасени десетки хиляди коали са загинаха при пожарите на един единствен остров. Еколозите се опасяват, че пожарите може да заличат цели видове. Миналата седмица те оцениха, че над 480 милиона бозайници, птици и влечуги вече са унищожени от огъня. В понеделник техния брой драстично нарасна.

Една трета от остров Кенгуру вече е пометен от пожарите. Той е известен със своите природни резервати и застрашени видове птици. Еколозите оценяват, в националния парк Flinders Chase на остров Кенгуру са загинали около 25 000 коали.

Учените се страхуват, че когато най-накрая завали дъждът ще отнесе овъглените остатъци в реките, язовирите и океаните и ще замърси запасите от питейна вода в големи градове като Сидни.

В продължение на седмици пепел, сажди и евкалиптови листа се събират по бреговете на австралийските плажове и се носят от вълните и прилива. Но това, което вятърът носи е само намек за големите количества боклуци, които ще отидат в реките при силните дъждове. Това е екологична катастрофа без прецедент в историята на Австралия, която води до тревога за запасите от питейна вода, крайбрежните екосистеми и водата в реките. 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах