сп. National Geographic - Септември 2020
National Geographic KIDS - Септември 2020

Пожарите в Австралия водят до жестоки гръмотевични бури

7.1.2020 г.

Плъзналите горски пожари в Австралия вече са толкова мащабни, че създават собствен метеорологичен феномен - големи буреносни облаци.

Според метеорологичните служби във Виктория те могат да доведат до още повече пожари. Предизвиканите от огъня бури могат да предизвикат огнена стихия поради светкавиците и силните ветрове, пише службата.

При силните пожари се образува дим. Но горещината, излъчвана от тях има и друг ефект. Тя натрупва въздух, който може да създаде възходящ поток и да предизвика промени в атмосферата. Когато въздухът се издигне той събира сажди и пепел, а при  кондензирането на парата може да се образува дъждоносен облак от сажди и пепел.

Някои пожари могат да бъдат угасени от дъжда, но образувалите се облаци (pyrocumulonimbus clouds) могат да имат и обратен ефект. Тъй като разграничителната линия между спокойният въздух отвъд огнената зона и облака е доста рязка се образуват светкавици, които водят до нови пожари.

Ако предизвиканата от пожарите буря е достатъчно силна тя може да отключи огнено торнадо.

Учените се опасяват, че облаците, образувани в резултат на пожари се появяват все по-често в световен мащаб. Те се предизвикват от по-високите температури.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах