сп. National Geographic - Януари 2021
National Geographic KIDS - Декември 2020

Мръсният въздух убива 5000 души всяка година в Западните Балкани

30.11.2020 г.

Хората, които живеят в страните от Западните Балкани губят средно по 1,3 години от живота си заради мръсен въздух. Сочи проучване от края на 2019 г.

Общият брой на починалите преждевременно по тази причина достигат до 5000 човека годишно. Това заяви Майлинда Брегу, генерален секретар на Съвета за регионално сътрудничество (СРС). Информацията е публикувана в коментар, озаглавен „На климатичните промени им е необходима шенгенска виза”, съобщава МИА.

84 % от гражданите в региона възприемат климатичните промени като проблем, заяви Брегу, цитирайки проучване на Балкански барометър. 9 от 10 човека смятат, че замърсяването на въздуха е проблем на тяхната общност.

В същото време 32 % казват, че не са готови да използват екологични продукти. В доклада се посочва, че с 13 % е намалял броят на компаниите, предприели конкретни мерки за екологично производство. Брегу подчертава, че Сараево, Белград и Скопие са между десетте най-замърсени градове в света. През 2018 г. в този списък са попаднали 6 от градовете в Западните Балкани. Всичко това показва, че е време за незабавни действия в тази област по линия на регионалното сътрудничество. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах