сп. National Geographic - Октомври 2020
National Geographic KIDS - Октомври 2020

Искат наказания за големите замърсители на въздуха на Западните Балкани

11.12.2019 г.

Мрежата от неправителствени организации Банкуоч Нетуърк (CEE Bankwatch Network) призова Европейския съюз да наложи тежки санкции на страните от Западните Балкани, които не спазват квотите за изхвърляне на вредни вещества в атмосферата, пише Евронюз.

Сърбия, Босна и Херцеговина, Северна Македония и Косово са изпуснали в атмосферата шест пъти повече вредни вещества, отколкото е определил Европейския съюз като таван, след подписаното споразумение от 2005 г.

Само ТЕЦ Костолац Б1 и Б2 в Сърбия е изхвърлил в атмосферата повече серен диоксид, отколкото е лимита на четирите държави. Активистите искат на страните от Западните Балкани да бъдат наложени глоби или да се въведе такса и който замърсява най-много да плаща най-много.

Най-силно замърсяващият вид въглища, лигнитните, са широко достъпни в Западните Балкани и масово се използват за добиването на евтина електроенергия. Според доклад на Банкуоч, замърсяването от електроцентралите в Европа увеличава разходите за здравеопазване с 11,5 милиарда евро годишно.

Активистите искат страните от Западните Балкани да инсталират сероочистващи системи на своите електроцентрали. Страните в региона планират да добавят 2,7 гигавата нови мощности към своите енергетики – най-вече електроцентрали на въглища, построени с пари, отпуснати от Китай.

Природозащитници изтъкват, че повечето от тези проекти не съответстват на екологичните норми на Европейския съюз и на изискванията на Договора за създаване на Енергийна общност, който балканските страни подписаха през 2005 г./БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах